mandag 16. mars 2009

Klosterliv


For lenge siden fikk jeg låne bygdeboka for Krødsherad av Turid Kleven, enke etter Finn Kleven, som også har sine aner fra Rishovd. Vi bodde en gang på 60-tallet i samme rekkehus på Nesoddtangen. Det var før vi hver for oss begynte å lete etter forfedrene.
Sannelig tar det tid å lese seg gjennom ei bygdebok. Der er det mange hundre navn på gårder og plass og flere tusen personnavn. Derfor tar det tid.

Jeg fant tidlig ut at min mormor Gunhild var datter av Peder Olsen Fyrand f. 1855 og Inger Evensdatter Skinneseie. Disse giftet seg i 1876 og fikk barna
Kari, f. 1878
Ingeborg, f. 1880
Gunhild, f. 1882
Ole f. 1885 (utvandret til Amerika),
Kristi, f. 1888.

I Krødsherad-boka står det at Peder Olsen Fyrand ("Per Allestan" hva nå det kunne bety) bodde på Klosteret - like ved nåværende Nygård, på den andre siden av bekken. Det var en av de små plassene. Tidligere hadde de bodd på Grensetra og på Bratterud. Det kan jo stemme med at Gunhild et par ganger er kalt Grenseteren i kirkeboka. Jeg har imidlertid ikke funnet hvilken av de (minst) to plassene med samme navn hun kommer fra.
Inger Evensdatter - eller kanskje riktigere Eivindsdatter - døde 1890, og Peder giftet seg igjen med Mari Knutsdatter fra Hellerud. Ved folketellinga i 1900 hadde Peder og Mari 2 barn sammen. De bodde fortsatt på Klosteret.
Her har vi et eksampel på at Even og Eivind er varianter av samme navn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar